• El Congrés començarà el 20 de novembre de 2020 i finalitzarà el 27 de maig de 2021
  • Amb un format redissenyat a causa de la pandèmia, les 12 sessions programades seran telemàtiques
  • L’eix del Congrés serà “Infàncies avui. La Infància en plural” per reflectir la diversitat de factors que influeixen en el desenvolupament infantil i la criança en una societat plural

Els temps actuals romandran molts anys a la memòria. Poc imaginàvem que una de les formes de vida, biològicament, més simples, ocasionés una pandèmia que ha trasbalsat, d’una manera sobtada, l’existència de l’espècie més evolucionada, en tots els seus àmbits, des de la salut a l’economia, passant per les relacions socials i tots els altres aspectes que ens caracteritzen.

La del COVID19 és la primera pandèmia que coneixem les generacions que avui habitem la terra, però n’hi ha hagudes moltes altres en la vida del planeta i la humanitat ha trobat sempre el camí per superar-les. Segur que també serà així aquesta vegada i més aviat que tard, recuperarem, encara que siguin d’una altra manera, les activitats que ara s’han vist alterades.

Si hi ha alguna cosa que no podrem recuperar, però, són els primers anys de vida dels infants. Uns anys que són clau per al seu desenvolupament integral, com a persones que viuran en una societat complexa i diversa. Per això, tots els que hem fet de la cura d’aquesta etapa vital la nostra professió, no podem deixar d’exercir-la i aprendre, fins i tot en la conjuntura actual.

Ens complau, per tant, presentar l’XI Congrés d’Atenció Precoç i Desenvolupament Infantil 2020, que organitzem conjuntament l’Associació Catalana d’Atenció Precoç (ACAP), la Unió Catalana de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (UCCAP) i la Federació Espanyola d’Associacions de professionals de l’Atenció Precoç (GAT).

L’eix del congrés serà “Infàncies avui. La Infància en plural”, en un intent de reflectir la diversitat de factors que influeixen en el desenvolupament infantil i la criança en una societat plural. També ens oferirà la possibilitat de posar sobre la taula la varietat d’opcions d’intervenció terapèutica que disposem, quan apareixen dificultats o patologies en aquesta fase del creixement. I finalment, no podem obviar el context actual i el seu impacte en la nostra manera d’aproximar-nos i treballar amb els infants i les seves famílies.

Les restriccions establertes per fer front a la pandèmia, ens varen obligar a interrompre l’organització del Congrés, que havia de ser presencial com era habitual fins ara. Davant la impossibilitat de seguir endavant amb aquesta modalitat, hem redissenyat el format, per poder-lo celebrar de forma telemàtica.

Aquesta nova configuració del congrés, ens ofereix possibilitats que mai no havíem explorat abans. Paradoxalment, l’aconsellable distanciament físic d’aquests moments facilita l’apropament i el diàleg telemàtic de persones que viuen en altres comunitats, països i fins i tot, continents.
Mantenim la data d’inauguració que havíem previst en la modalitat presencial. Serà el 20 de novembre de 2020, coincidint amb el Dia Internacional de la Infància i, conscients que la modalitat telemàtica suggereix i permet altres ritmes, la durada s’estendrà al llarg dels mesos següents.