Avui hem estat convidats a comparèixer a la Comissió d’infància del Parlament de Catalunya per presentar l’Informe anàlisi de l’Atenció Precoç 2020/2021 que vam presentar el febrer d’aquest any. 

La Gemma Garcia, presidenta de la UCCAP, va obrir la compareixença celebrant els increments pel sector anunciats recentment pel Departament de Drets Socials, però posant de manifest que encara són mesures insuficients per revertit l’actual situació d’infrafinançament. 

En Carles Celis, vicepresident de l’entitat, va seguir l’exposició explicant la situació que viuen els CDIAP amb relació a la freqüència assistencial. Actualment, la mitjana d’atenció per infant és de 0,65 hores setmanals, quan el concert acordat amb el Departament de Drets Socials obliga a mantenir una atenció d’entre el 0,8 i l’1,2 hores setmanals i és per aquest motiu que moltes vegades s’ha d’avançar la finalització de l’atenció, per criteris de caràcter administratiu i no de caràcter clínic o tècnic. 

La demanda del servei no ha parat de créixer al llarg dels anys. Ara com ara, 1 de cada 10 infants faran una consulta a un CDIAP. Hem de tenir present que som el servei de referència per a la petita infància i que són els infants els més vulnerables davant de les dificultats i problemàtiques socials. 

La Gemma acabava la intervenció posant de manifest que tot i la difícil situació, el sector de l’Atenció Precoç és un sector proactiu que vetlla per la qualitat i la millora constant. Finalment, va fer una crida a continuar treballant per assolir un pla plurianual de millora dels CDIAP i una apel·lació a un consens parlamentari que aposti clarament per polítiques d’inversió pública. 

Les decisions sobre els infants del present repercutiran en els adults del futur. 

Pots veure la intervenció aquí. Pots llegir l’informe aquí.